miercuri, 21 aprilie 2010

sarmalute in foi de vitza.....


Ingrediente:
  • umplutura
  • 1 kilogram carne de porc
  • 3 bucati ceapa
  • 100 grame orez
  • 2 lingurite barbeque friptura de porc
  • 2 lingurite vegeta
  • 1 lingurita piper proaspat macinat
  • 1 legatura marar verde tocat
  • 100 mililitri ulei pentru prajit
  • 40 bucati frunze foi de vitza
  • sosul
  • 100 mililitri ulei
  • 2 linguri faina
  • 2 legaturi marar verde tocat
  • 8 linguri zahar
  • 1 lingurita sare
  • dupa gust otet
  • 1 litru lapte
  • Timp de preparare: Peste 30 minute
  • Complexitate: Mediu
  • Numar de portii: mai mult de 12
Mod de preparare
Se toaca ceapa marunt si se caleste in putin ulei,cand ii calita se adauga carnea tocata marunt si restul ingredientelor si se face o pasta din care se umplu foile de vita.

Apoi se aseaza in oala si se pune apa pana le acopera putin,cand sunt fierte si apa a mai scazut se adauga sosul preparat separat (intr-o oala se adauda uleiul peste care se pune faina si se prajeste putin apoi se adauga laptele mararul si zaharul, sarea.

Se lasa la fiert pana clocoteste apoi se adauga otet dupa gust, sosul trebuie sa aiba gustul dulce acrisor, acest sos se rastoarna peste sarmale si se mai da in clocot.

Se serveste cu cartofi prajiti. Pe langa sarmalute eu am mai umplut si dovlecei!

Pufoasa colorata cu fructe...

Ingrediente:
  • 6 bucati oua
  • 350 grame zahar
  • 10 linguri ulei
  • 8 linguri apa calduta
  • 1 plic praf de copt
  • 400 grame faina
  • 1 bucata esenta de rom
  • 2 linguri brumi
  • 1 kilogram fructe
  • Timp de preparare: Peste 30 minute
  • Complexitate: Mediu
  • Numar de portii: mai mult de 12

Mod de preparare
Galbenusurile se freaca cu zaharul,treptat se adauga uleiul ca la maioneza, apa calduta, praful de copt sau bicarbonatul, o esenta de rom, faina si la urma albusurile batute spuma, dupa preferinte se poate colora o parte din aluat cu cacao, eu folosesc brumi pentru copii, este mai aromat.

Se unge tava cu ulei si se aseaza hartie de copt,peste care se rastoarna aluatul, se niveleaza cu paleta si se presara fructe ,eu am folosit mure, ribizli, visine si capsune.

Se coace si se serveste presarata deasupra cu zahar pudra.

POFTA BUNA !!!!

Capsunica vesela


  • Timp de preparare: Peste 30 minute
  • Complexitate: Mediu
  • Numar de portii: mai mult de 12


Blat:
5 oua
50 gr zahar
60 gr faina
15 ml ulei
1 plic praf de copt

Crema:
400 gr capsune
500 ml frisca lichida
15 gr amidon
1 lingura zeama de lamaie

Glazura:
150 gr ciocolata amaruie
200 ml smantana dulce

Se separa galbenusurile de albusuri. Se freaca galbenusurile cu 3 linguri de zahar si se adauga uleiul, amestecandu-se in continuare. Separat se amesteca faina cu praful de copt (eu am adaugat si doua linguri de praf de ciocolata calda) si se cerne peste compozitia de galbenusuri, apoi se amesteca pana se incorporeaza faina.
Albusurile se bat spuma,se adauga cele 2 linguri de zahar ramase si se bate in continuare pana se obtine o spuma tare. Aceasta se incorporeaza in compozitiea de galbenusuri si faina, amestecand foarte usor, cu o lingura de lemn. Se toarna intr-o tava tapetata cu hartie de copt si se coace(in cuptorul preancalzit) la 180 gr C, aprox. 30 min (se verifica cu o scobitoare daca este copt). Capsunele se paseaza si se strecoara sucul rezultat. La acest suc se adauga 15 gr amidon, 2 linguri de zahar, zeama de lamaie si se fierbe compozitia pana se ingroasa. Se ia de pe foc, se adauga restul de capsune pasate si se amesteca incet, pana se incorporeaza in compozitie. Se lasa sa se raceasca complet. Frisca se bate spuma tare. In compozitia de frisca se adauga compozitia de capsune si se amesteca usor, pana se obtine o crema spumoasa. Peste blat se pune crema si se niveleaza. Se introduce la frigider 15-20 min.

Ciocolata amaruie si smantana lichida se topesc impreuna la microunde (2-3 min.) Se toarna peste crema si se niveleaza.
Am amestecat o lingura de zahar pudra cu cateva picaturi de miere si am turnat linii peste glazura ca sa fie ornamentul mai "comercial". Se da iar la rece, prajitura se taie folosind un cutit umezit.

Pofta buna !

Tortul Buturugii...


Ingrediente:
  • Blat;
  • 10 bucati oua
  • 10 linguri zahar
  • 10 linguri faina
  • Crema
  • 10 bucati oua
  • 400 grame zahar
  • 3 linguri cacao
  • 500 grame unt
  • 300 grame nuca macinata
  • Timp de preparare: Peste 30 minute
  • Complexitate: Mediu
  • Numar de portii: mai mult de 12
Mod de preparare
BLATURI:
5 oua intregi cu 5 linguri de zahar se bat cu mixerul pana se cremeaza, apoi se adauga cele 5 linguri de faina se amesteca de jos in sus, si se coace in tava unsa si tapetata cu faina, se fac 2 blaturi fiecare din 5 oua, cand sunt coapte de ruleaza intr-un servet umed.

CREMA:
cele 10 oua intregi, zaharul si cacaua se fierb pe bainmarie pana se ingroasa, apoi se lasa la racit, cand este rece se bate cu mixerul pana se spumeaza, impreuna cu untul, se adauga nuca macinata se umple ruladele si se orneaza dupa preferinte.

Pofta Buna!!

Sufletul



Era odata un rege care avea 4 neveste.

Cel mai mult o iubea pe cea de-a patra sotie, pe care o imbraca cu straie
din cele mai scumpe si o trata cu cele mai fine delicatese. Ii dadea tot ce era mai bun.

De asemenea o iubea si pe cea de-a treia sotie si ea era cea cu care se
mandrea cel mai mult in fata regatelor vecine. Totusi, regele traia cu teama ca aceasta sotie il va lasa intr-o zi pentru un altul.

Regele o iubea si pe cea de-a doua sotie. Ea era confidenta lui si era
intotdeauna draguta, intelegatoare si rabdatoare cu el. De cate ori regele avea o problema, putea avea incredere in ea ca il va ajuta sa treaca peste momentele grele.

Prima sotie a regelui era foarte loiala si isi adusese o mare contributie in mentinerea regatului. Totusi, regele nu o iubea pe prima sotie. Desi ea il iubea cu adevarat, el de abia o observa!

Intr-o zi, regele simti ca sfarsitul ii este aproape. Se gandi la viata lui plina si isi spuse: "Acum am 4 sotii cu mine, dar cand voi muri, voi fi singur."

O intreba pe cea de-a patra nevasta: "Te-am iubit cel mai mult, ti-am daruit cele mai frumose haine si ti-am aratat cea mai mare grija. Acum, eu am sa mor, vrei sa vii cu mine si sa-mi tii companie?"

"Nici vorba!" replica cea de-a patra sotie, si pleca fara un alt cuvant.
Raspunsul ei strapunse inima regelui ca un cutit.

Regele o intreba si pe cea de-a treia sotie: "Te-am iubit toata viata mea.
Acum ca mor, vrei sa vii cu mine si sa-mi tii companie?"
"Nu!" veni raspunsul celei de-a treia sotii. "Viata e prea buna! Cand vei muri, ma voi recasatori!"
Inima regelui se stranse de durere.

Apoi o intreba si pe cea de-a doua sotie: "Intotdeauna am gasit la tine intelegere si ajutor si mereu ai fost acolo pentru mine. Cand voi muri, vr ei sa vii cu mine si sa-mi tii companie?"
"Imi pare rau, nu te pot ajuta de data aceasta!" replica cea de-a doua sotie. "Te pot doar inmormanta si veni la mormantul tau."
Regele fu devastat si de acest raspuns.

Apoi se auzi o voce: "Eu te voi urma oriunde vei merge!" Regele se uita imprejur si vazu ca cea care rostise aceste cuvinte era prima sotie. Era atat de slaba, pentru ca suferise mult din cauza foamei si a neglijarii sale.

Adanc indurerat, regele spuse: "Trebuia sa fi avut mult mai multa grija de tine cand am avut ocazia!"

In realitate, noi toti avem 4 sotii in viata noastra:

Cea de-a patra sotie este TRUPUL nostru. Indiferent cat timp si efort
investim in a-l face sa arate bine, el ne va lasa cand murim.

Cea de-a treia sotie este AVEREA noastra. Cand murim, merge la altii.

Cea de-a doua sotie este FAMILIA SI PRIETENII. Indiferent cat de apropiati
ne-au fost in timpul vietii, ei nu pot decat sa vina la mormantul nostru dupa ce nu mai suntem.

Prima sotie este SUFLETUL nostru. Adesea este neglijat in goana dupa averi,
bunastare si putere sau in goana dupa iluzii desarte, uitand ca iubirea cuarata si sincera iti face viata frumoasa si spiritul sa traiasca si dupa. Si totusi, SUFLETUL este singurul care ne va urma oriunde vom merge.

autor necunoscut
http://www.consiliere-psihoterapie.info/metafore-si-povestiri-terapeutice/sufletul.php

O lectie de viata.....

In prima zi de scoala, profesorul ni s-a prezentat si ne-a dat drept sarcina sa facem cunostinta cu cineva necunoscut. M-am ridicat sa ma uit in jur si atunci o mana fragila imi atinse umarul. Cand m-am intors, am vazut o batranica marunta, cu chipul brazdat de riduri, care ma privea cu un zambet ce ii lumina intreaga fiinta.

Spuse: "Buna, frumosule. Ma numesc Rose. Am 86 de ani. Pot sa te imbratisez?"

Am izbucnit in ras si, dupa acceptul meu, ma stranse in brate cu putere.

"Ce cauti la universitate la varsta asta frageda si inocenta?" am intrebat.

"Vreau sa gasesc un barbat bogat, sa ma casatoresc, sa ma stabilesc la casa mea, sa fac niste copii", raspunse ea zambind.

"Hai sa lasam gluma", am reluat.

Eram foarte curios sa aflu ce o motivase sa abordeze acest gen de provocare la varsta ei.

"Dintotdeauna mi-am dorit sa merg la universitate si acuma mi se indeplineste visul", imi spuse.

Dupa curs ne-am dus la bufetul studentesc si am baut un milkshake de ciocolata. Ne-am imprietenit pe loc. Timp de trei luni, zilnic, dupa ore, plecam impreuna si stateam de vorba necontenit. Eram de-a dreptul fascinat sa ii ascult acestei "masinarii a timpului " confesiunile atat de bogate in intelepciune si experienta.

De-a lungul anului, Rose a devenit " mascota " campusului si se imprietenea cu usurinta cu toata lumea, oriunde s-ar fi dus. Ii placea sa se puna la patru ace si sa se lafaie in atentia pe care i-o acorda toata lumea in jur. Si se bucura de fiecare clipa.

La sfarsitul semestrului am invitat-o pe Rose sa tina un discurs la banchetul fotbalistilor. Imi vor ramane mereu in minte invataturile ei. A fost prezentata si a pornit spre tribuna. Cand a inceput discursul ei pregatit de acasa, scapa trei dintre cele cinci cartonase pe care isi notase ce voia sa spuna. Deranjata si stanjenita, se apleca spre microfon si spuse pur si simplu:

"Imi pare rau ca sunt atat de neindemantica. Am renuntat la bere in favoarea whiskey-ului si marca asta, Lent, ma baga in mormant. N-am sa reusesc sa mai pun in ordine cartonasele astea, asa ca am sa va spun ceea ce stiu."

Noi am ras si ea tusi ca sa-si dreaga glasul. Continua:

"Nu incetam sa ne jucam pentru ca imbatranim. Imbatranim pentru ca incetam sa ne jucam. Exista numai patru secrete pentru a te mentine tanar, a fi fericit si a deveni un om de succes. Trebuie sa razi si sa gusti umorul fiecarei zile. Trebuie sa ai un vis. Atunci cand ramai fara vise, mori. Suntem inconjurati de oameni morti si nici nu ne dam seama. E o mare diferenta intre a imbatrani si a evolua. Daca ai 19 ani si stai in pat inert timp de un an, fara sa faci un lucru productiv, vei implini 20 de ani. Daca am 87 de ani si zac in pat timp de un an fara sa fac nimic voi implini 88. Toata lumea imbatraneste. Nu e nevoie de talent sau pricepere. Ideea e sa evoluezi, identificand mereu oportunitatile care se ascund in inima schimbarii. Nu regreta nimic. Cei care sunt deja batrani nu regreta ceea ce au facut, ci mai degraba ceea ce nu au facut. Numai cei care au regrete se tem de moarte."

Si-a incheiat discursul cantand cu avant "Trandafirul ". Ne-a incurajat sa ii studiem versurile si sa le punem in practica in viata cotidiana.

Rose si-a luat diploma pe care o dorise atatia ani. La o saptamana dupa absolvire, Rose s-a stins pe tacute in somn. Peste 2000 de studenti au fost alaturi de cea care le-a demonstrat ca nu e niciodata prea tarziu sa fii ceea ce vrei sa fii.

NU UITA: nu poti alege sa imbatranesti sau nu; dar poti alege sa evoluezi.

autor necunoscut